Şahtı şahbaz olmuş ne demek?
Eylem. Herhangi bir sebeple bir kimsenin çirkinliğini veya kötü durumunu artırmak.
Şahsı şahbaz ne demek?
Arapça kökenli olan “شهباز” (shahbāz) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Shahbaz” kelimesi genel olarak bir şeyi hızlı ve keskin bir şekilde yakalama veya avlama yeteneğine sahip bir kişi veya hayvanı ifade eder.
Şahbaz argoda ne demek?
Türk Dil Kurumu’nca değerlendirildiğinde Şahbaz kelimesi erkekler tarafından kahramanlık ve yiğitliğin yanı sıra beceri ve çevikliğin de göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Şahtı ne demek?
Şahti (Rusça: Шахты, 1920’ye kadar Aleksandrovsk-Grushevsky), Rusya’nın batısındaki Rostov Oblastı’nda bir şehirdir.
Şahbaz gözlü ne demek?
Farsçadan dilimize giren Şahbaz kelimesi, Şah ve Baz kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Baz, kuş anlamına gelirken, Şah sözlükte Sultan ve hükümdar anlamına gelir. Sözlük anlamı “Kuşların sultanı” olan bu kelime, şahin için kullanılır. Kelime mecazi olarak cesur ve yiğit anlamına gelir.
Şaheser yapmak ne demek?
“Baş” ve “iş” kelimelerinden oluşan başyapıt kelimesi, başyapıt ile eş anlamlıdır. Bu iki kelime bir cümlede birbirinin yerine kullanılabilir. Başyapıt ne anlama geliyor? Başyapıt, bir sanatçının veya zanaatkarın en iyi eseridir.
Şahbaz Çaylı ne demek?
Şahbaz Çaylı, Eğriçayır markasıdır. Mersin Erdemli’de üretilmektedir. Mersin Toros Dağları’nda Yörük kültürüyle yaşayan çay ailesinin asırlardır süregelen geleneksel üretimidir. Mersin Toros Dağları’nın eteklerinde arılarımızın topladığı çiçek balıdır.
Şah olmak ne demek?
Zamanla İslam dünyasında “hükümdar” anlamında yaygın olarak kullanıldı. “Hükümdarların hükümdarı” anlamına gelen şehinşah unvanı, Perslerin kralların kralı olarak gördüğü II.’ye verildi. 20. yüzyılda Pehlevi hanedanı tarafından Cyrus’u (Büyük) anmak için kullanıldı.
Mahmur nedir?
Mahmur, Farsça kökenli bir isimdir ve “sarhoş”, “sarhoş gibi görünmek” veya “aşkla sarhoş olmak” anlamına gelir. Ayrıca genellikle bulutlu gözler, uyuşukluk veya dalgınlığı ifade etmek için kullanılır. Mahmur isminin diğer anlamları: Sarhoşluğun neden olduğu uyuşukluk.
Sabuh ne demek TDK?
Adı. [Sabahları uyku halini gidermek için içilen içecek.]
Şaklaban argoda ne demek?
Saraydaki hükümdarı ve sirkteki seyircileri güldürmek için komik hikayeler anlatan kişiye joker denir. Aynı kelime, maddi çıkar elde etmek ve görsel olarak çekici görünmek için sürekli birini öven kişiler için de kullanılır.
Dilbaz ne demek?
Dilimize Farsçadan gelen Dilbaz kelimesi, dil kelimesine baz ekinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Farsçada dil, kalp ve ruh anlamına gelirken, baz eki hareket eden ve eğlendiren kişi anlamına gelir. “Dilbaz” kelimesi, insanları hikayeleriyle güldüren eğlenceli ve esprili kişiler için kullanılır.
Osmanlıca şaheser ne demek?
Farsça şāh شاه “kral” ve Arapça as̠ar أثر “iz, iz” kelimelerinin bir bileşimidir. Daha fazla bilgi için bkz. şah¹, eserler. “Başyapıt” terimi 20. yüzyılın başlarında yaygınlaşarak daha önce kullanılan şahkārī “bir krala layık eser” ifadesinin yerini aldı. Başyapıt: Sehkar.
Şah soyundan gelen ne demek?
Şehzade (Farsça شاهزاده Šâhzâde): Farsçada şehzade (kelimenin tam anlamıyla: Şah soyundan gelen) anlamına gelen ek; Osmanlı Türkleri tarafından şehzade olarak kullanılmıştır. Şehzade (Farsça شاهزاده Šâhzâde): Farsçada şehzade (kelimenin tam anlamıyla: Şah soyundan gelen) anlamına gelen ek; Osmanlı Türkleri tarafından şehzade olarak kullanılmıştır.
Şahman ne anlama gelir?
Şaman (Çuvaşça ve Rusça: Şeman) veya kam, şaman dinine inanan kabileler tarafından ruhlar ve insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan bir dini liderdir. Tungus ve Mançu’da “büyücü” veya “gören” anlamına gelir.
Gayrisahih ne demek?
2b) İZİNSİZ VAKIFLAR: Bunlar, Cumhurbaşkanı tarafından veya onun onayıyla devlet arazisi üzerinde kurulan vakıflardır. Miri (devlete ait) araziden yararlanma hakkı, örneğin ondalık veya aidat, vakfedilirse, buna gayri sahih vakıf (Sahih Olmayan Vakıf) denir.
Şahım ne demektir?
Ahım Şahim, değer verilen, takdir edilen kaliteli şeyleri ifade eden bir ifadedir.
Subaşı ne demek TDK?
Türkçe bir kelime olan subaşı veya sübaşı, hemen hemen tüm Türk devletlerinde “komutan” anlamında kullanılmıştır. Türkçede “sü” asker, ordu anlamına gelir.