Borçlu ne zaman temerrüde düşer?
Buna göre, bir borçlunun temerrüde düşmesi için genel olarak dört koşul bulunmaktadır: Borcun muaccel olması, ifanın mümkün olması, alacaklıya ihtarda bulunulması ve ifa etmemenin geçerli bir hukuki sebebe dayanmaması.
Alacaklının temerrüdü şartları nelerdir?
Alacaklının temerrüde düşmesinin şartları: 1- Borçlunun, talep edilen ifayı alacaklıya teklif etmesi gerekir. 2- Alacaklının teklif edilen tedbiri kabul etmekten kaçınması gerekir. 3- Alacaklının kabul etmekten kaçınması haksız olmalıdır.
Temerrüt hükümleri nelerdir?
Temerrüt; Bu, bir borçlunun kredi sözleşmesinde kararlaştırılan şartlara uygun olarak borçlarını borç verene ödeyememesi durumudur. Finansal yükümlülükleri yerine getirememe, borçlu için kredibilitesinde azalma, yasal işlem ve hatta iflas gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Temerrüt faizi için ihtar şart mı?
Temerrüt bildirimi, borçlunun temerrüde düşmesi için gerekli bir koşuldur. Ancak bazı durumlarda uyarı gerekli değildir. Örneğin, taraflar borcun ödeneceği günü belirlemişlerse, borçlu borcunu o gün ödemezse, uyarıya gerek kalmadan temerrüde düşecektir.
Borçlunun temerrüdünün koşulları nelerdir?
Borçlunun temerrüde düşmesinin şartları: ifa imkânı, borcun vadesi gelmiş olması, alacaklının ihtar etmesi, alacaklının ifayı kabul etmeye istekli olması, borçlunun ifayı reddetme hakkının olmaması.
Temerrüt ne zaman başlar?
Birinci durumda, temerrüt için ihtar gerekmez ve borcun ödeneceği gün taraflar arasında karşılıklı anlaşma ile belirlenir, o gün ödeme yapılmazsa borçlu temerrüde düşmüş sayılır. Borcun ödenmesi için taraflarca son tarih belirlenirse, bu son tarihi karşılamakta temerrüde düşen borçlu borçlu olur.
Alacaklıyı temerrüde düşürmek için ihtar gerekir mi?
İyi niyetle bir hatırlatma beklenmediği durumlarda, borçlunun bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düştüğü varsayılır. Örneğin, borcun ne zaman ödenmesi gerektiğini borçlunun bilmesi gerekiyorsa ve alacaklının bilmesi gerekmiyorsa, borcunu zamanında ödemeyen borçlu, bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düşer.
İcra takibi temerrüde düşürür mü?
Temerrüt, takip talebi, ödeme emrinin tebliği, ihtar, bildirim. Bir borcun mümkün ve vadesinde ifasında temerrüde düşülmesi halinde, alacaklının ihtarı üzerine borçlu temerrüde düşer.
Temerrüde düşürmeden faiz istenebilir mi?
Gecikmiş ödeme tazminatının aksine, borçlunun gecikme faizi talep etmek için kusurlu olması gerekmez. Başka bir deyişle, alacağı vadesi gelen ancak ödenmeyen bir alacaklı, borçlunun gecikmiş ödemeden sorumlu olup olmadığına bakılmaksızın gecikme faizi talep edebilir.
Temerrüt şartı nedir?
Ya alacaklı istenen ifayı kabul etmez; ya da borçlu borcunu yerine getirmeyerek ve zamanında yerine getirmeyerek borcu ihlal eder. Borcun ifası mümkündür, ancak ifa ve kabuldeki gecikme temerrüt için yeterlidir. Başarısızlık için ayrıca bir kusur gerekmez.
Temerrüt faizi yüzde kaç?
TURMOB | 2024 yılında mal ve hizmet alımında alacaklıya ödenecek gecikme faizi oranı yıllık yüzde 48 olarak belirlendi.
Temerrüt nedir örnek?
Alacaklı temerrüdünün en yaygın örneği, alacaklının borçlunun borcu ödemeye istekli olduğunu beyan etmesi ancak ödemeyi kabul etmemesidir. Borçlu temerrüdü, borçlunun borçlarını zamanında ve uygun şekilde ödememesidir. Bir borçlunun temerrüdü, alacaklı ve borçlunun yasal durumu üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Temerrüt faizi hangi hallerde uygulanır?
A. Gecikme faizi, borçlunun borcun zamanında ifa edilmemesi nedeniyle geciktiği süre için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Sözleşmede aksi kararlaştırılmadığı takdirde, gecikme faizi vadenin sonunda veya belirli bir vade tarihi belirlenmemişse ihtar gününde işlemeye başlar (GTK md. 10).
Alacaklı nasıl temerrüde düşer?
Borçlunun ifası, alacaklının yapacağı işlemler (örneğin, kabulden veya kendisinin yapacağı işlem ve davranışlardan vazgeçmesi) olmaksızın mümkün olmazsa, alacaklı temerrüde düşer. Alacaklının temerrüdü, alacaklının ifada iş birliği (yardımlaşma) yükümlülüğü altına girdiği bir işleme dayanır.
Temerrüt faizi ne zaman talep edilir?
Temerrüt faizi genellikle borçlunun temerrüde düştüğü anda başlar ve temerrüdün sonuna kadar devam eder. Temerrüt faizinin talep edilebilmesi için, talebin ödenmesi mümkün, vadesi gelmiş ve uygulanabilir olmalıdır.
Borçlu icra takibi ile temerrüde düşer mi?
Temerrüt, takip talebi, ödeme emrinin tebliği, ihtar, bildirim. Bir borcun mümkün ve vadesinde ifasında temerrüde düşülmesi halinde, alacaklının ihtarı üzerine borçlu temerrüde düşer.
Para borçlarında temerrüde düşmenin sonucu nedir?
Para borçlarında, borçlu ödemeyi temerrüde düşürürse, alacaklı gecikme tazminatı yerine gecikme faizi talep edebilir. Gecikme faizi ile gecikme tazminatı arasında iki çok önemli fark vardır: Gecikme tazminatının aksine, borçlunun gecikme faizi talep edebilmesi için kusurlu olması gerekmez.
Borç ne zaman muaccel olur?
Türk Borçlar Kanunu’nun 90. maddesine göre, “Taraflar arasında ifa tarihi kararlaştırılmamış veya hukuki ilişkinin mahiyetinden kaynaklanmamışsa, her borç doğduğu anda muaccel olur.” Ancak borcun ifası için bir tarih belirlenmişse, borç kararlaştırılan tarihin gelmesiyle muaccel olur.
Temerrüde nasıl düşer?
Vadesi geçmiş borcun borçlusu, alacaklıya bildirimde bulunulmasını bekler. Belirli bir vadesi olan borçlar için hatırlatma gerekmediğinden, borcunu zamanında ödemeyen borçlu temerrüde düşer. Temerrüdün gerçekleşmesi için borçlunun kusuru gerekli değildir.